Etica in afaceri

Ce este etica in afaceri?
La prima vedere, este usor de înteles ca „etica în afaceri” este un domeniu care urmareste sa clarifice problemele de natura morala ce se ridica în mod curent în activitatea agentilor. Observam cu usurinta ca „etica în afaceri” este o expresie compusa, al carei sens poate fi inteligibil numai în masura în care cititorul neavizat stie ce
înseamna cuvintele „etica” si „afaceri”. La noi, termenul etica are cel putin trei semnificatii diferite. În primul rând, etica se refera la asa-numitele moravuri, cutume si obiceiuri traditionale specifice diferitelor culturi
Dati ex de 3 cutume trad din dom ec.
În Occident, preturile afisate în magazine nu sunt, de regula, negociabile; în Orient, tocmeala dintre vânzator si cumparator este aproape obligatorie. Lumea apuseana pune mare pret pe punctualitate, pe când în America Latina sau în Africa se considera ca un om este cu atât mai important si mai vrednic de stima cu cât îsi permite sa întârzie mai mult.
Ce val promoveaza etica?
Etica promoveaza anumite valori, precum cinstea, dreptatea, curajul, sinceritatea, marinimia, altruismul etc., încercând sa faca respectate norme de genul: „Sa nu minti!”, „Sa nu furi!”, „Ajuta-ti aproapele!”, „Respecta-ti parintii!”, „Creste-ti copiii asa cum se cuvine!”, „Respecta-ti întotdeauna promisiunile!”
Def stakeholders si shareholders.
Termenul englezesc stakeholders desemneaza toate grupurile sociale afectate direct sau indirect de activitatea firmelor comerciale; mai mult decât atât, aceste grupuri iau parte la „jocul” economiei de piata, nu doar în calitate de „spectatori”, ci si în calitate de participanti activi (ca niste „figuranti”), întrucât fara implicarea lor, activitatea firmelor comerciale ar fi imposibila. Shareholders – actionarii firmelor comerciale.

Share/Bookmark

Niciun comentariu: