Credite ieftine şi sigure in 2014?


În ultimul semestru, România a asistat la eforturile susţinute ale băncilor şi BNR pentru a relansa creditarea. Creditele în lei au ajuns mai ieftine decât cele în euro, programul Prima Casă a fost prelungit, dobânda cheie a fost redusă în mai multe rânduri, atingând minime istorice, iar Rezerva Minimă Obligatorie a fost redusă, după o perioadă lungă în care băncile au cerut acest lucru. Dar cum anume se pot traduce aceste lucruri în beneficii pentru populaţie: părerile specialiştilor sunt împărţine. Unii dintre ei sunt de părere că schimbările au venit prea târziu, în timp ce alţii au convingerea că anul acesta va fi anul în care se va simţi din nou o creştere în segmentul creditării.

2014: un an bun pentru a lua credite ieftine şi sigure?După toate schimbările prin care a trecut sistemul bancar în ultimul an, este clar, privind înapoi, că anul 2013 a fost unul de stabilizare.

Întreabarea care este acum atât pe buzele consumatorilor, cât şi în mintea specialiştilor, este dacă 2014 va fi un an de creştere. Judecând strict prin prisma costurilor, atunci acest lucru ar trebui să fie posibil. Creditele acordate populaţiei s-au ieftinit constant.

    Creditele în lei au dobânzi cu aproape 4% mai mici decât erau la începutul lui 2013
    În cazul creditelor cu ipotecă, dobânzile variază între 4% şi 7%
    Chiar şi în cazul creditelor de nevoi personale, dobânzile au scăzut sub 10%, dar există încă maxime de 20%

Cea mai mare performanţă a fost marcată în momentul în care creditele în lei au ajuns să fie mai ieftine decât cele în euro. Acest lucru a fost posibil în urma scăderii dobânzii de politică monetară şi a surplusului de lei din piaţă, care a dus la scăderea indicelui ROBOR. De notat, în acest context, este şi momentul în care s-au redus Rezervele Minime Obligatorii, lucru solicitat cu consecvenţă de către bănci, care au susţinut mereu că pot avea mai multă lejeritatea în finanţare dacă sumele blocate în RMO ar fi mai mici.

„Dobânzile creditelor în lei au fost conduse spre minime istorice de scăderea accentuată a Roborului, în ultima perioadă. Acest lucru este evident şi în cazul creditului Prima Casă, care a ajuns acum la fel de ieftin în lei pe cât era şi varianta veche, în euro. În plus, trebuie să adăugăm la avantaje lipsa riscului valutar”, a declarat Liviu Andrei, director executiv Alliance Finance Broker.

Cititi mai multe:
 http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/2014-credite-ieftine-21812.html


Share/Bookmark

Niciun comentariu: