Afaceri tradiționale versus afaceri online

Multă lume se gândește la afacerile pe Internet ca la ceva cu puține șanse de reușită. Îi vei auzi spunând:
”Să fim serioși, cine cumpără de pe Internet?”
sau
”Nu mă pricep la calculatoare. Prefer să continui să fac ceea ce știu.”
Adevărul este că afacerile online au câteva avantaje extrem de mari față de celelalte. Vom vorbi în cele ce urmează de fiecare în parte. Există, evident și dezavantaje, însă despre ele vom discuta cu altă ocazie.

Avantajul #1: Lipsa unui punct de lucru cu clienții
De departe cel mai mare avantaj este acela că nu trebuie să stai tu (sau să angajezi pe cineva care să întâmpine clienții care intră pe ușă), 8 ore pe zi, cu un zâmbet larg pe buze, obligat fiind să întâmpini clienții.
Totul se face online. Ei plasează comenzi iar tu le procesezi, trimițând un mail sau telefon de confirmare. Eu personal nici nu-i sun, câteva schimburi de mailuri fiind suficiente pentru 99% din comenzi.
Lipsa unui punct de lucru se traduce și în costuri reduse cu chiria. Nu mai ai nevoie de un spațiu în centrul orașului pe care să dai o sumă lunară imensă. Poți să închiriezi un spațiu în orice zonă dorești, chiar la periferie.
Iar dacă lucrezi singur sau cu un partener, poți (sau puteți) tasta direct de-acasă, evitând complet închirierea unui sediu. Făcutul de bani de-acasă, după propriul tău program, este visul oricui, în fond.

Avantajul #2: Poți să faci bani fără să ai vreun produs
Nu numai că poți face bani, dar poți faci mii sau zeci de mii de dolari pe lună. Pe Internet se vând foarte multe produse și, marea lor majoritate (cel puțin cele din SUA) sunt însoțite de programe de afiliere.
Mai exact, proprietarii produselor îți dau ție comision pentru fiecare vânzare făcută de către vizitatorii trimiși de tine. Astfel, folosind diferite tehnici de marketing (printre care, cea mai cunoscută este aceea de a construi un blog), poți trimite trafic către acele pagini de produse, și vei fi plătit pentru asta. În afacerile tradiționale nu prea poți face acest lucru, vânzările prin afiliere fiind practic inexistente.
Că tot veni vorba, există și alte modalități de a face bani pe net fără să ai produse. Spre exemplu, dacă ai un blog, poți să pui bannere contra cost. La bannere ești, de obicei, plătit în avans, suma depinzând de cât de mult trafic ai.

Avantajul #3: investiția inițială este mică
Și o să îți demonstrez. Un domeniu .com costă 10 dolari pe an iar unul .ro vreo 300 de lei pentru 10 ani. Mai ai nevoie de un hosting cu vreo 30-40 de lei pe lună. Cam astea sunt cheltuielile dacă de început, asta dacă îți faci un blog.
Sigur, dacă vrei un magazin de e-commerce, trebuie să ai un stoc de marfă inițial, însă partea tare e că poți începe și cu produse puține... iar pe măsură ce crești, se vor adăuga și altele. Când începi să încasezi pe firmă vei avea nevoie de un contabil. De asemenea, vei începe să plătești pentru diferite servicii web, cum ar fi un serviciu de e-mail marketing, unul pentru hosting de videoclipuri sau unul pentru split testing. Fiecare costă începând de la 50 de lei pe lună. Dar atunci vei și avea un venit din care să îți permiți să acoperi cheltuiala.
Prin contrast, un magazin obișnuit trebuie să aibă stocuri de marfă mai mari și produse variate, pentru ca atunci când clientul îi pășește pragul, acesta să vadă varietatea de opțiuni. Acea varietate îi dă încredere că magazinul ”are de toate” și îi oferă un imbold să cumpere.
Pe net nu ai nevoie să faci asta, poți să pui niște pagini de produs chiar dacă nu le ai pe stoc. Diferența e că în loc să le oferi opțiunea de a le cumpăra, le spui doar că ”momentan nu e pe stoc” sau că ”va veni în curând”.
Această tactică este frecvent folosită de magazinele de e-commerce mari. Acum un an voiam un model de laptop nou apărut, care încă nu a ajuns la noi. Deși stăteam în fiecare zi să vâd când apare și chiar am dat telefoane, laptopu-ul de vis nu se găsea la noi. Însă asta n-a împiedicat magazinele să nu îi facă pagini de comandă, cu poze și specificații.

Avantajul #4: produsele informaționale sunt la mare modă acum
Produsele informaționale sunt relativ ușor de creat, fie că vorbim despre cărți electronice, tipărite sau de cursuri pe CD sau DVD. Totul se învârte în jurul conținutului. Iar partea cu adevărat tare este că profitul per produs este extrem de mare, costurile de producție fiind extrem de mici.
Succes!


Share/Bookmark

Niciun comentariu: