Ce este Capitalizarea bursieră?

Capitalizarea bursieră (market cap sau capitalization) este valoarea de piață a tuturor acțiunilor unei companii.
Se calculează prin înmulțirea numărului de acțiuni cu prețul curent al unei acțiuni.
Numărul total de acțiuni se referă la acțiunile deținute de toți acționarii săi.
Calculul capitalizării bursiere se face simplu, pornind de la formula:

Capitalizarea bursieră = Prețul curent x numărul total de acțiuni

De exemplu, dacă o companie e cotată la 78 dolari/acțiune și numărul total de acțiuni e 10 milioane, atunci capitalizarea sa este egală cu 780 milioane dolari.

Capitalizarea bursieră e un indicator foarte bun al dimensiunii unei firme, care nu trebuie confundată cu valoarea efectivă a companiei. Unele categorii de firme sunt:

Large cap (capitalizare mare): Companii cu o capitalizare bursieră de peste 10 mld. dolari precum Microsoft și General Electric.
Mid cap (capitalizare medie): Companii cu o capitalizare între 2 și 10 mld. dolari precum Tripadvisor și Western Union.
Small cap (capitalizare mică): Companii cu o capitalizare între 300 mil. și 2 mld. dolari. Între acestea sunt Tag Immobilien și Triumph Group.
Un mod foarte bun de a găsi oportunități de tranzacționare pe acțiuni cu informații despre factori precum capitalizarea, randamentul dividendului, datoria raportată la capitalurile proprii și multe altele este XTB Market Screener.

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Publicat de X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A.

Share/Bookmark

Niciun comentariu: