Investitorii să se teamă de ”războaiele comerciale”?

Timp de 4 luni, piețele au fost anunțate că ”negocierile comerciale cu China decurg foarte bine” și că ”se va ajunge la un acord comercial excepțional”. Ei bine, acest lucru s-a schimbat drastic duminică după ce președintele Trump a anunțat pe Twitter creșterea tarifelor. Investitorii ar trebui să spere ca asta să fie doar o tactică de negociere, deoarce consecințele asupra economiei globale ar putea fi foarte grave.

Conflictul comercial ar putea fi foarte costistor

La începutul anului 2019, Forumul Economic Mondial a estimat că un război comercial complet ar cauza o scădere a creșterii economice globale cu 0,7 puncte procentuale. Cel mai mare cost a fost estimat pentru Asia, urmat de Europa și Statele Unite. Scenariul a presupus tarife de 25% pentru toatel exporturile din China către SUA (exact amenințarea facută de președintele Trump) și taxele de retaliere din partea Chinei de 50%.

Datele comerciale chineze pentru primul trimestru oferă un răspuns clar asupra balanței conflictului comercial. În ciuda creșterii oficiale a PIB-ului de peste 6%, importurile Chinei s-au contractat în această perioadă în termeni anuali. Statele Unite au fost cel mai mare pierzător, dar au fost afectate și marile puteri din punct de vedere al exporturilor, precum Coreea de Sud și Japonia. Singurul câștigător clar a fost Brazilia, deoarece țara a profitat de acest conflict pentru a expedia mai multe produse agricole în China.

Sursa:
https://www.xtb.com/ro/analize-de-piata/alerta-pe-piata-ar-trebui-investitorii-sa-se-teama-de-razboaiele-comerciale


Share/Bookmark

Niciun comentariu: