Aurul negru atrage atentia investitorilor

Arabia Saudita poate sa ramana fara active financiare necesare care sa suporte cheltuielile in urmatorii 5 ani de zile , daca guvernul nu isi va schimba actuala politica de guvernare , declara Fondul Monetar International , subliniind nevoia masurilor care sa intareasca finantele publice , pe fondul scaderii pretului pentru petrol.

Datoria Arabiei Saudite , ca procent din Produsul Intern Brut , a scazut la mai putin de 2 % in anul 2014 , cel mai mic nivel pe plan mondial.David Butter , spune ca o criza nu este iminenta acum , insa , daca guvernul saudit nu dezvolta venituri si din surse non-petroliere , in urmatorii 5 – 10 ani pot fi mari probleme.

Avertisment - Şeful IEA sfătuieşte guvernele să nu mizeze pe preţuri scăzute la petrol
Guvernele din întreaga lume nu ar trebui să mizeze pe menţinerea preţului petrolului la un nivel scăzut atunci când îşi formulează politicile energetice deoarece oferta de petrol ar putea să se reducă, începând de la mijlocul lui 2016, din cauza scăderii investiţiilor şi a diminuării producţiei americane, a declarat luni directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, transmite Reuters.

'Ar fi o mare greşeală să legăm atenţia noastră faţă de securitatea petrolieră de traiectoria pe termen scurt a preţului ţiţeiului', a declarat Fatih Birol cu ocazia conferinţei Singapore International Energy Week. Potrivit lui Birol, dacă preţul petrolului se menţine la nivelul actual este posibil ca investiţiile în petrol să se reducă, din nou, în 2016, în special în regiunile cu costuri ridicate, după ce în 2015 au scăzut cu peste o cincime. 'Dacă acest lucru se va adeveri, ar fi pentru prima dată în ultimele două decenii când investiţiile petroliere au scăzut timp de doi ani consecutivi. Ar trebui să ne gândim la implicaţiile pe termen mediu şi lung ale acestei reduceri a investiţiilor', a avertizat Fatih Birol.


http://www.economica.net/avertisment-seful-iea-sfatuieste-guvernele-sa-nu-mizeze-pe-preturi-scazute-la-petrol_109067.html


Share/Bookmark

Niciun comentariu: