Renuntarea la pragul de 1.20 pe eur/chf a reprezentat o masura extrema

tranzactii valutare online
Probabil SNB ne-a dat cel mai bun indiciu in legatura cu ce va face Banca Centrala Europena.

Renuntarea la pragul de 1.20 pe eur/chf a reprezentat o masura extrema iar consecintele acestei actiuni inca nu sunt pe deplin cunoscute. In afara de faptul ca un numar considerabil de firme de brokeraj au intrat in insolventa, efectele vor fi resimtite si de economia si asa subreda a Elvetiei.  Vor fi afectati exportatorii, ale caror produse au devenit cu 15% mai scumpe (actiunile Rolex au scazut cu 20% imediat dupa renuntarea la prag), toti cei care au credite in franci (si care nu au veniturile in aceasi moneda) dar si economia per ansamblu deoarece un franc puternic duce la scaderea inflatiei si asa aflata in regiunea 0%.

Care ar putea fi cauza renuntarii la prag?

O explicatie ar fi ca Banca Nationala a Elvetiei considera iminenta o implementare a programului QE de catre ECB, la sedinta de pe 22 ianuarie, caz in care pragul devenea imposibil de aparat. Din declaratiile presedintelui SNB, Jordan, puteam trage concluzia  nu mai ca programul va fi implementat cat mai repede posibil dar ca va fi si mai mare decat se asteapta acum piata (undeva in jurul a 500 mld. euro). Presedinta FMI, Lagarde, declara ieri ca a fost surprinsa de aceasta decizie si ca nu a fost anuntata in prealabil.

Daca paritatea eur/chf se tranzactiona fara restrictii in 2008 in jurul nivelului $1.0000 am putea trage concluzia caeste o cotatie adecvata si pentru aceasta perioada.


Share/Bookmark

Niciun comentariu: