Francul elveţian s-a apreciat astazi cu 30% faţă de euro

piata_de_capital
Francul elveţian s-a apreciat astazi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată. Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.

Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.

Cursul pentru francul elveţian atinge un nivel record, de 4,3287 lei. Euro a trecut de 4,5 lei


Citeste articolul integral :
http://www.mediafax.ro/economic/francul-elvetian-la-un-nivel-record-fata-de-euro-dupa-renuntarea-la-plafonul-valutar-13766845

Share/Bookmark

Niciun comentariu: