Dolarul va domina euro in 2015

Euro, moneda unică a zonei euro, a încheiat anul trecut cu cel mai mare declin din 2005 faţă de dolar şi a început noul an la minimul ultimilor patru ani în raport cu moneda americană.

Analiştii cred că euro îşi va continua deprecierea spre niveluri nemaivăzute din 2003 sau chiar spre paritate faţă de dolari, iar o monedă slabă este esenţială pentru eforturile Băncii Centrale Europene de a readuce pe creştere economia zonei euro, una dintre cele mai mari din lume şi principala piaţă de desfacere pentru exporturile României. 


Media estimărilor unor analişti intervievaţi de Bloomberg plasează euro la 1,18 dolari pe unitate la sfârşitul acestui an. Moneda unică a marcat vineri, ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, minimul ultimilor patru ani în raport cu dolarul, de 1,2004 dolari pe unitate. Euro a „picat“ cu 12% în 2014.

Economiştii băncii americane Citibank cred că decalajul dintre politicile monetare şi starea economiilor Statelor Unite şi Europei va face ca dolarul să se apropie de paritate faţă de euro. Ei au calculat că euro poate ajunge la doar 1,10 dolari până în septembrie anul viitor şi că poate chiar coborî sub paritate, la 0,99 dolari, în 2016, ceea ce ar fi o premieră după decembrie 2002, potrivit The Telegraph. Şi strategii valutari au băncii olandeze ABN Amro au prognozat că euro va ajunge la paritate cu dolarul în 2016.


Share/Bookmark

Niciun comentariu: