Decizia Bancii Nationale a Elvetiei

piata de capital
Banca centrala a Elvetiei a renuntat ieri la rata limita de 1,200 EUR/CHF pentru prima oara de la decizia din 2011
In cursul anului 2011 multiplele incertitudini in piata financiara au facut ca Banca Nationala a Elvetiei sa intareasca puternic moneda locala in raport cu USD si cu EUR.

Acest pas facut de ei ieri, aduce in “razboiul monedelor” un nou competitor …

Francul elveţian (CHF) se deprecia, în această dimineaţă, atât în raport cu dolarul, cât şi faţă de euro, potrivit Bloomberg. Scandalul creditelor în franci elveţieni (CHF) a ajuns la apogeu şi a scos oamenii în stradă, după ce francul a crescut, ieri, cu aproape 16% faţă de leu şi cu 30% faţă de euro, în urma deciziei neanunţate a Băncii Centrale a Elveţiei, care a ridicat pragul de 1,20 euro/CHF, impus în 2011. In plus, s-a redus rata la depozite pana la -0.75%. De asemenea, banca reduce intervalul ratei dobanzii de 3 luni Libor de la -1.25% pana la -0.25%.

Pretul aurului a crescut ieri cu peste 40  $ / uncie , investitorii fiind intr-o stare de panica in urma deciziei luate de Banca Centrala a Elvetiei privind modificarea ratei dobanzii de referinta.  Cresterea brusca a pretului se justifica prin faptul ca aurul revine la statutul de “ save haven “ , ceea ce ne confirma ca in momente de incertitudine si panica pe paita valutara , investitorii se indreapta catre activele sigure pentu a-si proteja investitiile.  Conform graficului pe 8 ore,aurul a spart rezistenta de 1.245 si cu indicatorul Momentum deasupra de 0 se asteapta sa creasca astazi spre 1.280,maximul ultimului an.

Ieri, Bursa din Elveţia a încheiat tranzacţiile cu cel mai mare declin din ultimii 25 de ani, de 8,7%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 a sporit cu 2,58%, informează Bloomberg.


Share/Bookmark

Niciun comentariu: