Mișcarea indicilor bursieri anticipează condițiile economice


Mișcarea indicilor bursieri anticipează condițiile economice: boom, încetinire, recesiune, revenire. De aceea, bursele de acțiuni (stock market) nu sunt strâns corelate cu știrile economice când un maxim sau un minim important este stabilit. În ultimii 5 ani, piețele au anticipat și au speculat o campanie fără precedent a băncilor centrale majore, începută de FED (Rezerva Federală), continuată de BOJ (Banca Japoniei) și BOE (Banca Angliei) și probabil finalizată de ECB (Banca Centrală Europeană). Piețele ar putea anticipa un final al măsurilor neconvenționale de politică monetară și indicii ar putea stabili un top în următoarele săptămâni. Bula speculativă este aproape de epuizare.
5 ANI de BULL MARKET 
Un bull market durează între 2 ani și 5 ani, iar un bear market între 1 an și 3 ani. Ultima campanie bull a început în Martie 2009 și a dus principalul indice bursier SP500 de la 666 puncte (minim) până la aproape 2000 de puncte (maxim) în aceste zile, prag ce ar putea fi depășit în curând.
Istoria ne-a arătat că în general indicele a stabilit un top după 260-270 de săptămâni, sau 5 ani de trend ascendent. Probabilitatea ca anul acesta să stabilească un top este ridicată, din punct de vedere tehnic și psihologic.

Mișcarea indicilor bursieri

Indicele se apropie de 2000 de puncte. O străpungere clară a acestui nivel psihologic ar putea aduce mișcarea rapidă și finală pe care o așteptăm. Pentru ca trendul de tip blow off (dezvoltat pe a treia pantă ascendentă a campaniei bull) să fie complet, este necesară o mișcare de epuizare (exhaustion rally) de 90 sa 180 de zile, care să aducă cel puțin un avans de 180, respectiv 360 de puncte. Dacă acesta este push-ul final, atunci s-ar putea duce și mai sus, însă ținta de 2100 de puncte este rezonabilă pentru acest stil de trend și pattern.

METODOLOGIA GANN
Îmi place acest Gann Square de 180 de zile și 360 de puncte, ce expiră în prima săptămână din August în zona 2096. Graficul de mai jos arată ciclurile de 180 (început pe 2 Februarie) și 90 de zile (început pe 14 Aprilie), ce cred că sunt dominante în aceste circumstanțe (trendul de tip blow off din ultimii 2 ani) și factorul timp indică un posibil punct de inflexiune la expirarea acestora (jumătatea lui Iulie - începutul lui August). În condiții normale, am fi așteptat un maxim important în zona 2000 (180 de puncte în 90 de zile) la jumătatea acestei luni, ceea ce este destul de probabil (a se vedea pattern-urile din trecut și relația armonică dintre timp și preț), dar mai probabil acesta ar fi doar temporar. Top-ul unui bull market nu este stabilit printr-o mișcare normală, ci datorită circumstanțelor (blow off trend), mai probabil vom avea o mișcare explozivă, de epuizare, cea mai rapidă de până acum.  

Mișcarea indicilor bursieri
Citeste mai mult ,click aici

Share/Bookmark

Niciun comentariu: