Listarea pe bursă a liderului mondial în materie de comerț electronic, gigantul chinezesc Alibaba

Listarea pe bursă a liderului mondial în materie de comerț electronic, gigantul chinezesc Alibaba, este anunțată drept cea mai de succes din istorie. Inițiată pe 8 septembrie a.c., oferta se va încheia Joi, 18 septembrie, când va fi anunțat prețul de lansare, iar începând de Vineri acțiunile companiei vor fi disponibile pentru tranzacționare pe bursa de la New York. Care sunt însă cele mai mari riscuri ascunse sau neînțelese ale acestei listări?

Fiecare IPO este anunțat drept un succes ca niciunul altul, iar listarea la bursă a „senzației” internetului, Alibaba, nu poate fi prezentată altfel. De câteva săptămâni oficialii grupului fac înconjorul lumii pentru a evalua interesul și implicit prețul, iar intermediarii se întrec în oferte pentru investitori și public: 320 milioane de acțiuni, peste 20 de miliarde USD atrași la un preț estimativ de 60-68 USD pe acțiune și potențial uriaș de creștere.

Riscul, mai mare decât recompensa
În pofida titlurilor spectaculoase și a entuziasmului general, riscurile asumate de investitori ar putea fi mult mai mari decât potențialul de creștere al acțiunii. Printre riscurile ascunse sau neînţelese de majoritatea investitorilor de retail, inclusiv din România, se regăsesc:

1. Prospectul de IPO al gigantului chinezesc cuprinde 40 de pagini cu riscuri directe și indirecte pe care investitorul și le asumă.
Printre acestea se menţionează eventuale probleme cu livrarea de obiecte ilegale sau contrafăcute, dificultăţi cu infrastructura din China ce nu beneficiază de rețele alternative, sau probleme de politică fiscală locală în ceea ce privește dividendele și profiturile rezidenților străini. Mult prea multe față de un IPO obișnuit.

2. Așteptări nerealiste privind piața consumului din China.
Rata de creștere a acestuia continuă să scadă și pare doar o chestiune de timp până când economia va intra pe un trend descendent. Piața imobiliară este considerată o bulă speculativă, iar Banca Mondială estimează că peste 27% dintre rezidenți trăiesc cu mai puțin de 2$ pe zi. În aceste condiții, cât de realist este să credem că aceștia vor naviga pe internet și vor comanda accesorii și gadgeturi în următorii ani?

3. Așteptări nerealiste privind perspectivele de creștere.
Alibaba deține peste 80% din cota de piață a traficului pe internet și este deja la maturitate, fiind mai probabil să-și consolideze afacerea sau să intre pe o pantă descendentă în curând, perspectivele de creștere fiind limitate. Riscurile pe care şi le-ar putea asuma potenţialii investitori ar putea fi prea mari, iar o eventuală pierdere depășește o potențială recompensă, acesta fiind cel mai important aspect într-o investiție.

Citeste mai mult,aiciShare/Bookmark

Niciun comentariu: