EUR vs USD: singurul lucru care contează

Speculațiile privind stimularea economiei, anunțată joi 4 August, de Banca Centrală Europeană, au avut cel mai mare impact în piețele financiare, mai presus de datele economice și conflictul geopolitic. Consecința: indicii bursieri europeni au crescut, iar euro s-a depreciat puternic. 
SUMAR:
  • Fundamental pe termen scurt: o știre proastă este o veste bună
  • Fundamental pe termen lung: cheia o reprezintă efectul net al politicii monetare
  • Tehnic: reguli de tranzacționare EurUsd - puncte de intrare și ieșire
Pentru Europa, săptămâna trecută a evidențiat deteriorarea condițiilor economice și criza din Ucraina. Cu toate acestea, indicii bursieri și-au continuat avansul, în timp ce Euro a atins minimul ultimilor 12 luni față de Dolar. DE CE?
O știre proastă este o veste bună, reprezintă factorul dominant de influență al unor piețe dominate de speculații pentru mai mulți (și/sau mai devreme) sau mai puțini stimuli (și/sau mai târziu), în funcție de stagnarea/contractarea economiei, respectiv avansul acesteia. Evident, nu întotdeauna ne confruntăm cu acest scenariu, în care deteriorarea situației economice stimulează interesul speculativ. Acest tip de reacție este susținută de:
  • un trend negativ al celor mai importanți indicatori economici (GDP, CPI, Employment), care să indice stagnare/contractare
  • o influență directă a datelor și a comentariilor asupra speculațiilor de politică monetară neconvențională (mai mult/mai puțin QE)
  • risc redus de contaminare globală, pentru a nu genera panică și implicit o influență mai mare a sentimentului față de risc în dauna așteptărilor de politică monetară
Astfel, indicii bursieri au crescut pe termen scurt, iar Euro s-a depreciat, deoarece ceva prea negativ s-a întâmplat în regiune, fără ca acest ceva să declanșeze o panică globală și implicit un refugiu al investitorilor. Cursul de schimb format dintr-o valută cu randament și risc superior (cea din stânga în majoritatea perechilor) tinde să urmărească sentimentul global față de risc, ca direcție, condițiile interne influențând în general cât de mult se apreciază sau se depreciază în condiții de optimism, respectiv pesimism. Motivele pentru care EurUsd evoluează contrar trendului sunt:
  • așteptările ca dinamica diferențialului de dobândă să evolueze în favoarea dolarului, ca urmare a politicii divergente a celor două bănci centrale (sau cel puțin intenția)
  • riscul geopolitic și efectele sale, care nu este perceput deocamdată ca o amenințare globală, ci doar ca pierderi materiale în regiune

CE CONTEAZĂ PE TERMEN LUNG?
  • În ceea ce privește EURUSD, cel mai puternic factor vor fi speculațiile în ceea ce privește polica monetară: când și cu cât va relaxa ECB, când și cu cât va întări FED.
  • În ceea ce privește sentimentul față de risc și implicit evoluția trendurilor speculative (active de risc, sau valute de risc împotriva valutelor de refugiu), cel mai mult va conta percepția asupra efectului NET al politicilor monetare: relaxare în UE și Japonia, versus întărire în SUA și UK (link cu detalii mai jos) 
Cât de aproape este următorul colaps al piețelor financiare? 
TEHNIC: tentativă eșuată de minim. Ce va urma?
CE SPUNE GRAFICUL? EURUSD Weekly

bani din forex
Pragul 1.33 a reprezentat adevărata provocare, iar gap-ul de săptămâna trecută a eșuat în tentativa de închidere, indicând forța trendului descendent. Prognoza din ultimele săptămâni a fost confirmată (EURUSD: perspectivele pe termen mediu și lung continuă să se deterioreze dintr-o mulțime de factori tehnici: trendul, pattern-ul, momentumul. DE CE SCENARIUL BEARISH ESTE MAI PROBABIL?), fiind susținută de schimbarea trendului dominant din ultimii doi ani, pattern-ul (Head&Shoulders) și evoluția în zona bearish Bollinger (între deviații).
Cititi mai multe,click aici

Share/Bookmark

Niciun comentariu: