Eur vs Usd: continuă sau nu trendul descendent?


În general, cea mai lichidă pereche valutară urmărește cel mai lichid indice bursier , dar în ultima perioadă evoluția EurUsd a fost mai apropiată de cea a burselor europene și în special a celor mai mari economii europene, Germania și Franța. Aceste piețe s-au prăbușit în luna Iulie, în timp ce EurUsd este într-un trend descendent de la începutul lunii Mai. Continuă deprecierea cursului EurUsd sau vom avea o retragere din zona cheie de suport? Va fi doar o corecție ce pregătește terenul pentru un nou val de scădere, sau o reluarea a trendului ascendent din ultimii 2 ani?

Perspectivele pe termen mediu și lung continuă să se deterioreze, în special din punct de vedere tehnic, graficele indicând o schimbare de trend și un început de bear market. DE CE?

- maximul marginal fals a găsit continuare și corecția a contrabalansat prețul și timpul (a depășit în pips și zile corecțiile precedente de aceeași natură), indicând un început de trend descendent
- linia de trend și minimul local (aproximativ zona 1.3500) nu au ținut, confirmând schimbarea de trend
- maximul descendent de pe graficul weekly confirmă trendul descendent (succesiune de maxime și minime descendente)
- prețul se menține în zona bearish Bollinger
- trend pattern-ul indică o posibilă formațiune de tip Head and Shoulders, cu următoarele elemente:
    - o reluare a trendului ascendent după declinul de la începutul anului (umărul stâng), ce a stabilit un nou maxim (cap)
    - o revenire după testarea minimului local stabilit de corecția anterioară, ce a definit suportul formațiunii (neckline)
    - un rally eșuat, o corecție minoră de grad 2 împotriva declinului, ce a stabilit o succesiune de maxime descendente
    - o străpungere a bazei formațiunii grafice, ce coincide cu nivelul 25% din trendul major și o confirmă, indică un trend descendent

Asta este, o tentativă eșuată de rally ce stabilește o succesiune de maxime descendente urmată de un breakdown ce stabilește o succesiune de minime descendente, sugerează că trendul ascendent din ultimii 2 ani a fost finalizat și perspectivele sunt bearish pe termen mediu, întrerupte de corecții minore de grad 1 (2-4 zile) sau grad 2 (7-12 zile).

În următoarea perioadă, EurUsd ar putea consolida în norul Ichimoku, menținându-se totodată în zona bearish Bollinger Bands, între cele două deviații ce o definesc. După cum arată graficul de mai jos, intervalul 1.3300-1.3600 pare trading range-ul cel mai probabil în condiții normale, sau mai exact în lipsa unei explozii de volatilitate (prăbușirea indicilor bursieri - discutată aici)

Bani din Forex

Dacă pe termen mediu probabilitățile favorizează o continuare a declinului după o congestie sau chiar o corecție, pe termen scurt semnalele oferite sunt următoarele:

- inchiderea parțială a pozițiilor short după semnalul de ieșire (corecție minoră) oferit de intersecția dintre RSI și MA, în zona de supra-vânzare și totodată sub mediana Bollinger
- închiderea totală a poziților short pe termen scurt (ce au urmărit trendul minor, NU intermediar) dacă prețul părăsește zona bearish Bollinger
- acumularea sau redeschiderea de poziții noi la eșuarea corecției minore în zona de rezistență

Rețineți, contra trendurile (corecțiile) minore de grad 1 nu sunt tranzacționabile, datorită riscului ridicat (trend slab împotriva trendului puternic) și raportului risk/reward nefavorabil, ce indică un potențial redus de profit în condițiile unui risc asumat asemănător (potențiala pierdere = potențialul profit, iar probabilitățile nu favorizează poziționarea). Singura oportunitate de a tranzacționa corecțiile minore, apar în condițiile în care reluarea trendului descendent după 2-4 zile de contra-trend stabilește un maxim ascendent și indică un nou val corectiv minor, dar chiar și așa, spre deosebire de o corecție intermediară, potențialul nu este satisfăcător și gradul de risc destul de ridicat.

Citeste mai mult aiciShare/Bookmark

Niciun comentariu: