Eur/Usd: a început marea cădere?

A dat impresia că se prăbușește și a renăscut din propria cenușă. După ce a atins minimul ultimului an, Dolarul american a înregistrat cel mai consistent avans de două zile din ultimele luni. Este acesta începutul unui bull market de durată sau, încă o dată, vom avea o revenire slabă și temporară, ce va fi urmată de un declin dureros și o reluare a trendului descedent din ultimii 10 ani?

Pe scurt, nu am avut o schimbare subită din punct de vedere fundamental, ci doar o confirmare a intențiilor de politică monetară divergentă dintre FED și ECB:

FACTORII DE INFLUENȚĂ

Factori bullish:
- Dobânzile mici din SUA amână mult așteptatul avantaj de politică monetară al dolarului (dinamica)
- Inflația redusă din SUA nu pune presiune pe FED să accelereze întărirea politicii monetare
- Cererea pentru Euro continuă, cât timp bondurile și stocurile din regiune nu sunt afectate serios de conflictul Rusia - Vest

Factori bearish:
- Divergența dintre ECB și FED s-a amplificat puțin săptămâna trecută, când Yelln a confirmat outlook-ul pozitiv pentru economie, iar Draghi a confirmat o relaxare a politicii, undeva, cândva...
- Performanțele ușor superioare ale economiei americane în dauna celei europene
- Vulnerabilitatea zonei Euro în fața unui nou val de criză, ținând cont de expunerea din Rusia (ne aducem aminte de expunerea din Grecia și efectul acesteia).

În ciuda declinului de săptămâna trecută, schimbări majore ale fundamentelor suport nu au fost și nici nu vor fi în perioada imediat următoare. Singura întrebare pe care ne-o puneam era când va fi resimțită în piețe intenția FED și ECB de a muta în direcții opuse în ceea ce privește politica monetară. Discursul lui Draghi privind o posibilă relaxare în luna Iunie (așteptată, dar amânată) a fost singurul factor semnificativ (fundamental sau poate mai degrabă psihologic) de influență.


TEHNIC ȘI FUNDAMENTAL - CONTEXTUL ACTUAL


Dpdv fundamental, factorii bullish și bearish rămân în echilibru pe termen scurt și mediu, cu avantaj pentru dolar pe termen lung, datorită aparentei divergențe dintre FED și ECB ce conferă perechii o tendință bearish după dinamica diferențialului de dobândă.

Dpdv tehnic, pe termen scurt imaginea este bearish, pe termen mediu neutră (sideways), iar pe termen lung bullish, cât timp nu avem o confirmare a schimbării de trend.

TEHNIC ȘI FUNDAMENTAL - POSIBILE INFLUENȚE

Dpdv fundamental, un spike al dobânzilor din SUA (30 years Trasuries) ar susține dolarul, dobânzile mici subminând aprecierea acestuia. În același timp, încetinirea intrărilor de capital în zona Euro (fie stocuri, fie bondurile riscante ale economiilor periferice) vor afecta cererea pentru euro. Dacă nimic nu se schimbă sau tinde să evolueze în această direcție, perechea va avea un suport bullish.

Dpdv tehnic, prețul a eșuat spre 1.4000 și AR putea rezolva negativ pattern-ul. În ciuda declinului violent, corecția NU a rezolvat diagonala dezvoltată în ultimele luni, dar aceasta este acum completă după ultima testare a rezistenței. Graficul weekly arată un outside bar (candlestick) și totodată un spike în zona critică de rezistență. Nu însă și un minim descendent, care ar indica un început de TREND. Corecția este mai mică în timp și preț decât precedenta, ceea ce înseamnă că trendul ascendent este INTACT. Rețineți că într-un trend ascendent, corecțiile tind să fie din ce în ce mai mici până când trendul este complet. Așadar, este necesară o contrabalansare a prețului și timpului în același timp pentru a ne indica un bear market. Sunt 3 săptămâni și aproape 300 de pipși în corecția precedentă, ceea ce înseamnă că o schimbare de trend apare după un declin superior în pipși și zile, în același timp, cu 10%. 
Datorită circumstanțelor tehnice și a catalizatorului fundamental (ușoara confirmare a divergenței de politică monetară), perechea nu a mai urmărit sentimentul față de risc în ultima perioada. Ar putea să continue această tendință dacă efectul politicii monetare divergente se amplifică sau una din cele două posibile influențe (game changer) intervine.

Sursa articol:http://www.admiralmarkets.ro/fundamental/

Share/Bookmark

Niciun comentariu: