Credite mai ieftine in 2014?


Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Noua dobanda de politica monetara va fi aplicata de joi, 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se arata in comunicatul transmis de BNR.

La finalul anului trecut, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca este in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite pentru ca multi dintre indicatorii bancilor depind de volumul creditarii.

Acesta sustine ca cererea scazuta de credite de pana acum a fost determinata si de costul ridicat al creditarii si de un fel de pozitie medie, adica bancile care au un volum mai mare de credite neperformante trateaza la fel si clientii buni si clientii mai putini buni, iar aici trebuie facuta diferentierea foarte clara.

Cititi mai multe:
http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/credite-mai-ieftine-in-2014-bnr-a-redus-dobanda-cheie-si-rezervele-minime-obligatorii-97203/


Share/Bookmark