Comportamentul pietelor financiare de la inceputul asa numitului Taper


Comportamentul pietelor financiare de la inceputul asa numitului Taper (reducerea stimulilor - QE) ne arata ca FED-ul si nu numai s-ar putea confrunta cu o adevarata capcana (QE Trap). Asa zisele beneficii ale relaxarii politicii monetare (revenirea rapida a economiei datorita reducerii rapide a dobanzilor pe termen lung), sunt contrabalansate de fiecare incercare de Taper (reducerea stimulilor) ce poate cauza cresteri rapide ale dobanzilor (spike-uri), deoarece pietele se tem de o eventuala criza de lichiditate.

Care este logica?

Initial, dobanzile pe termen lung scad rapid, iar economia isi revine rapid. Pe masura ce economia isi revine, dobanzile cresc rapid, pentru ca piata bondurilor se teme de un spike al dobanzilor (bancile centrale ar putea retrage rezervele in exces renuntand la detinerile pe termen lung - bonduri cu scadenta indepartata). Pretul bondurilor scade, iar ratele cresc. Speculatorii vand bondurile in anticiparea unui sell off din partea bancii centrale, cauzand un spike al dobanzilor.

Cererea scade apoi in sectoarele cele mai sensibile (case si automobile), cauzand o incetinire a economiei si fortand banca centrala sa continue relaxarea politicii monetare sau amanarea operatiunii Taper. Economia se indreapta din nou spre o revenire, dar cand din nou pietele speculeaza o incetinire a stimularii (un alt taper), dobanzile pe termen lung cresc din nou. Practic un ciclu repetitiv, un crec vicios, un adevarat "QE Trap".

Cu sau fara QE?
In tarile fara QE, scaderea dobanzilor pe termen lung este mai lenta si implicit revenirea este mai lenta. Insa, pentru ca nu exista riscul ca banca centrala sa retraga lichiditatea din economie, nu exista temerile unei cresteri rapide a dobanzilor cand economia isi revine, pentru ca nu genereaza un interes de a parasi bondurile imediat. Cand economia isi revine, avansul este mai rapid, pentru ca dobanzile sunt mai mici si cresterea predictibila si graduala. 

Care este riscul?
Chiar daca FED-ul poate controla dobanzile in SUA, este mai putin probabil sa poata stopa un soc global si volatilitatea generata, mai ales daca este insotita de o vulnerabilitate a economiei globale. In acest caz am avea un efect de domino si pietele s-ar prabusi.

Cititi mai multe :
http://www.admiralmarkets.ro/


Share/Bookmark