Blocajul financiar din SUA

Aproape un milion de angajati federali vor intra in concediu fortat, centrele veteranilor, parcurile nationale si majoritatea agentiei spatiale si alte operatiuni guvernamentale intra in procesul de inchidere, iar serviciile considerate esentiale vor ramane deschise.

Oprirea partiala a activitatii statului federal american va cauza intr-o prima perioada pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimarilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg

Ce ar putea pierde Romania

Raspunsul initial la perspectiva inchiderii guvernului federal a fost o retragere marginala din pietele emergente, deoarece investitorii cauta active sigura precum francul elvetian sau aurul, a declarat pentru Ziare.com Andrew MacDowall, corespondent al publicatiei financiare Financial Times si analist specializat pe piete emergente.


 • - Tensiuni pe pietele financiare:
 • "Incertitudinea din cea mai mare economie a lumii nu reprezinta un lucru bun si ar putea afecta Romania, mai ales daca acest lucru va avea un impact major asupra zonei euro, de care ea ramane extrem de dependenta din punct de vedere economic", considera Andrew MacDowall.

 • - Deprecierea leului:
 • In plus, anuntul SUA a venit la doar cateva ore dupa ce Banca Nationala a Romaniei a anunta ca a redus dobanda cheie la un nou nivel minim, de 4,25%, indicand posibilitatea ca va repeta miscarea pana la finalul anului.


   Ce e de facut: Pe termen lung, el considera ca cel mai bun pariu al Romaniei este sa isi intareasca pietele de capital, inclusiv Bursa de Valori Bucuresti, si sa creasca lichiditatea pentru a incerca sa minimizeze impactul volatilitatii la nivel international, dar sa mentina o politica monetara prudenta si o politica macroeconomica bazata pe reforme, pentru a apara leul.

  William Jackson, analist pe piete emergente la Capital Economics, a precizat pentru Ziare.com ca cel mai important pentru tara noastra este ca depindem inca de capitalul provenit de la bancile straine, astfel ca nu avem motive de ingrijorare daca acesta nu va fi intrerupt.

  Cititi mai multe pe :
   http://www.ziare.com/economie/analiza-economica/criza-din-sua-cauzata-de-blocajul-financiar-ce-efecte-are-asupra-romaniei-1259957

  Share/Bookmark

  Niciun comentariu: