Tipuri de obligatiuni

Entitatile publice pot emite certificate de trezorerie (engl. treasury bonds, notes), destinate acoperirii unor deficite de finantare a cheltuielilor publice, avand diferite scadente (in general de peste 1 an). Unele state emit obligatiuni de stat si cu scadente de sub 1 an (engl. treasury bills)

In ceea ce priveste obligatiunile emise de sectorul privat, se disting mai multe tipuri de titluri. Obligatiunile garantate (seecured bonds) au garantii speciale care ii protejeaza pe detinatori in eventualitatea falimentului. Cele care nu au o astfel de garantie specifica sunt numite simplu obligatiuni negarantate (debentures). Obligatiunile pot avea diferite grade de prioritate (seniority) in eventualitatea lichidarii emitentului, ceea ce inseamna ca unii creditori au intaietate in rambursarea sumelor datorate. Dupa posibilitatea emitentului de a le rascumpara inainte de scadenta, obligatiunile sunt rascumparabile (callable bonds) sau nerascumparabile (noncallable bonds).

O forma mai recenta de titluri de credit este reprezentat de obligatiunile ipotecare (mortgage-backed securities). Acestea sunt garantate cu fluxul de numerar provenit din unul sau mai multe imprumuturi ipotecare si sunt mai riscante decat obligatiunile obisnuite, fiind emise de institutiile care acorda imprumuturi ipotecare dar daca dreptul asupra platilor ipotecilor este revandut in piata secundara, atunci si alte entitati pot emite astfel de obligatiuni.
sursa articol: http://www.tradeville.eu/tradepedia/obligatiuni

Share/Bookmark

Niciun comentariu: