Obligatiuni | Riscul de neplata si rating-urile

Desi obligatiunile in general promit plata unor sume dinainte cunoscute, exista intotdeauna riscul ca emitentul sa nu isi poata indeplini obligatiile. Desi obligatiunile guvernamentale pot fi considerate ca fiind fara risc din acest punct de vedere, acest lucru nu este valabil si pentru obligatiunile corporative.

Daca o companie da faliment, detinatorii obligatiunilor nu mai pot fi siguri ca isi vor recupera investitia. Riscul de neplata in cazul obligatiunilor (default risk) este masurat de mai multe institutii spcializate insa trei dintre ele detin sisteme de evaluare recunoscute si acceptate la nivel mondial, si anume: Moody’s Investor Service, Standard and Poor’s Corporation si Fitch Ratings.

Riscul de credit este definit conform unei scale ce cuprinde categorii determinate prin litere. Cel mai bun rating este AAA sau Aaa. Moody-s adauga fiecarei clase de rating sufixul 1,2 sau 3 (ex. Aaa1, Aaa2) in timp ce restul agentiilor semnaleaza modificarile prin semnele + (denota o imbunatatire) sau – (denota degradarea calitatii emitentului). Obligatiunile cu rating BBB (S&P) sau mai bun sunt considerate cu grad investitional (investment-grade) in timp ce titlurile cu rating mai scazut – de exemplu C sau D - sunt incadrate la categoria speculativa (speculative-grade sau junk bonds).
 sursa articol: http://www.tradeville.eu/tradepedia/obligatiuni

Share/Bookmark

Niciun comentariu: