Ce este obligatiune

Obligatiunile sunt valori mobiliare care dau dreptul detinatorului lor la primirea unei dobanzi regulate (cupon) precum si la rambursarea principalului la scadenta. Detinatorii de obligatiuni sunt asimilati creditorilor companiei emitente, spre deosebire de detinatorii de actiuni (actionari) care sunt proprietari ai unei parti din aceasta (in functie de detinere).

Obligatiunile pot fi emise atat de companii cat si de autoritati statale (Trezorerii, municipalitati, alte autoritati), unele din acestea beneficiind de garantia statului sau avand garantia acoperirii prin venituri specifice ce se vor realiza de pe urma finantarii unor proiecte.
Riscul asociat obligatiunilor

Obligatiunile sunt incadrate in categoria titlurilor financiare cu risc scazut deoarece prezinta un grad mai ridicat de recuperare a investitiei facute daca emitentul intampina probleme financiare. Aceasta deoarece, detinatorii de obligatiuni sunt creditorii firmei si au din aceasta cauza intaietate la rambursarea sumelor obtinute printr-o eventuala lichidare. Cele mai sigure obligatiuni sunt considerate a fi obligatiunile guvernamentale, care pot fi emise de trezoreria statului (asa numitele obligatiuni de stat) sau de autoritati locale (obligatiuni municipale). Totalitatea obligatiunilor emise de autoritatile statului, impreuna cu garantiile acordate de acestea pentru imprumuturile contractate de sectorul privat constituie datoria publica. Scadentele acestor titluri difera insa ele sunt emise pentru termene destul de indelugate, ajungand la zeci de ani.
Remunerarea detinatorilor de obligatiuni

Veniturile aduse de obligatiuni pot fi fixe, de unde si numele, dar pot la fel de bine varia conform unei formule. Venitul adus de o obligatiune se numeste dobanda sau cupon. Cuponul poate fi anual, semianual sau lunar, dupa cum decide emitentul. Obligatiunile pot fi emise la valoarea nominala sau la preturi mai mici sau mai mari decat aceasta valoare (caz in care spunem ca se emit cu discount si respectiv cu prima). In cazul obligatiunilor emise cu discount, nu se plateste cupon, detinatorul urmand a primi la scadenta valoarea nominala (valoarea asociata titlului) in timp ce obligatiunile emise la aceasta valoare platesc cupon. Obligatiunile emise la un pret peste valoarea nominala platesc de asemenea cupon si sunt rascumparate la valoarea nominala, in ziua scadentei. Aceste variante de emitere a obligatiunilor exista datorita dobanzilor pe care le platesc: daca rata cuponului este la acelasi nivel ca cea de referinta (a pietei) atunci titlul este vandut la valoarea nominala. Daca dobanzile sunt peste medie, se justifica plata unei prime, in timp ce discountul este aplicat cand dobanzile oferite sunt mai putin atractive decat cele din piata.
sursa articol:http://www.tradeville.eu/tradepedia/obligatiuni

Share/Bookmark

Niciun comentariu: